Het groene advies voor de textiel-,
kleding- en tapijtindustrie

Recycling

Gerecyclede grondstoffen zijn meestal veel duurzamer. Ondanks alle beloften van textiel- en kledingproducenten met betrekking tot duurzame producten, worden er niet of nauwelijks gerecyclede textiele vezels gebruikt in de textiel- en kledingindustrie. Alcon Advies is betrokken bij tal van initiatieven om hier verandering in te brengen (zie ook "Projecten" ).

Mechanische recycling

De meest duurzame vezels zijn mechanisch gerecyclede vezels. Omdat deze vezels vaak gemengd moeten worden met nieuwe vezels om garens en doeken te krijgen met voldoende sterkte, richt Alcon Advies zich ook op natuurlijke vezels zoals hennep en vlas (linnen) en op chemische gerecyclede vezels (ook katoen, polyester en polyamide). Door deze duurzame vezels te mengen met mechanisch gerecyclede vezels kunnen hoogwaardige textiele producten worden gemaakt (zie ook het overzicht van de duurzaamheid van textiele vezels in de Made-By Fiber Benchmark).

Gerecyclede grondstoffen

Er zijn gelukkig nog een aantal producenten van gerecyclede grondstoffen in Nederland en Europa, terwijl ook de productie van vezelhennep en vezelvlas weer een stijgende lijn vertoont. Ook in Nederland worden deze vezels op beperkte schaal geteeld en verwerkt. Daarnaast zijn er vooral in Italië en Spanje textielbedrijven actief op het gebied van hoogwaardige textielrecycling. Alcon Advies heeft als partner van REMO toegang tot garens en doeken uit gerecyclede grondstoffen.